pitvari csapás: Mit kell tudni

pitvari csapás: Mit kell tudni

A pitvari csapkodás egy olyan rendellenes szívritmus, amely gyors, de rendszeres szívverést okoz. Súlyos szövődményekhez vezethet, orvos kezelés nélkül.

A pitvari csapás akkor fordul elő, amikor a szív felső kamarája, vagy a pitvar, sokkal gyorsabban veri, mint a kamrák, amelyek az alsó kamrák. minden évben.

Ez a cikk megvitatja, hogy mi okozza, annak kockázatait és annak kezelését.

Rendellenes szívverés

A szív két felső kamrából (pitvar) és két alsó kamrából (kamrákból) áll. Amikor a szív normál módon működik, egy elektromos jel miatt a pitvar (a tároló kamra) a vért a két alsó kamrába (a szivattyúzó kamrába) nyomja, mielőtt újra feltöltené.

Ez egy összehangolt ritmust hoz létre, amely lehetővé teszi a szív számára, hogy folyamatosan pumpálhassa a vért a test körül.

A pitvari csapdában az elektromos rendszer problémája miatt a felső pitvar sokkal gyorsabban veri, mint a kamrák.

Flutter vs. fibrilláció

A betegség hasonló a pitvarfibrillációhoz, mivel mindkettő befolyásolja a pitvarot, és gyors szívverést okoz. A pitvari csapkodás azonban gyors és rendszeres szívverést eredményez, míg a pitvarfibrilláció általában gyors és szabálytalan szívverést eredményez.

Mindkét állapot növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát a szív felső kamrájában, ami növeli a stroke kockázatát.

okok

A sinus csomópont egy kis sejtcsoport a jobb pitvaron, amely elektromos jeleket generál a szív minden kamrajának szabályozására.

A pitvari csapkodásban a sinus csomópont elektromos jeleket küld egy körkörös mozgásban, vagy egy áramkörben, a pitvar körül, ami miatt nagyon gyorsan legyőzik őket. A kamrák nem kapnak ennyi ilyen elektromos jelet, és nem képesek ilyen gyorsan legyőzni.

A feltételek tartománya rendellenes szívveréshez vezethet, beleértve a tüdőbetegséget, a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a hegszövetet vagy az abláció kórtörténetét, az alvási apnoe -t vagy a szelep diszfunkciót.

Bármely olyan körülmény, amely a szívre gyakorolja, vagy növeli a pitvar nyomását és nyújtását, szabálytalan szívverést eredményezhet.

Időnként azonban az orvosok és más egészségügyi szakértők nem egyértelműek, hogy mi okozza a pitvari csapkodást.

Tünetek

Általában a pitvari csapdájú emberek rendszeres, gyors szívveréssel rendelkeznek, bár ez nem mindig ez a helyzet.

Más emberek olyan tüneteket tapasztalhatnak, amelyek magukban foglalják:

 • Légzéshiány
 • Nehéz gyakorolni vagy napi tevékenységeket végezni
 • Mellkasi fájdalom
 • Versenyzési vagy dobogó szívverés
 • Szédülés és fejfájás
 • ájulás
 • Fáradtság vagy gyengeség
 • duzzanat a lábak

A Heart Rhythm Society szerint egyesek nem tapasztalnak tüneteket.

Kockázati tényezők

Bizonyos esetekben nincs nyilvánvaló oka a pitvari csapdájának, de egyes kockázati tényezők a következők:

 • Magas vérnyomás Cukorbetegség
 • Elhízás
 • Obstruktív alvási apnoe
 • Szívbetegség
 • Egy hiperaktív pajzsmirigy
 • krónikus légutak betegség (COPD) vagy más tüdőbetegség
 • Magas alkoholfogyasztás
 • Szívműtét
 • Szelepbetegség
 • Vérrög a Lung
 • Elektrolit -rendellenességek

Diagnózis

Az orvosok diagnosztizálják a pitvari csapást a szív ritmusának rögzítésével és értékelésével. Ehhez szükséges módszerek a következők:

 • Elektrokardiográfia (EKG): Ez egy gyors és fájdalommentes eljárás, amikor az orvosok a szívből erősítik az elektromos jeleket, és rögzítik azokat.
 • Holter megfigyelés: Az orvosok hordozható EKG -eszközt használnak a szívritmus rögzítésére 24–72 órán keresztül.
 • Eseményfigyelés: Ez magában foglalja az orvos több nap vagy hetes EKG -leolvasás elvégzését.
 • Beültethető hurokrekordok: Ez magában foglalja az invazív monitor elhelyezését a bőr alá a mellkas bal oldalán a szív közelében. Nyilvántartja az EKG -t vagy az elektromos tevékenységet több hónap vagy év alatt.

Az orvos által alkalmazott diagnosztizálási eljárás típusa az állapot jellegétől függ. Időnként a pitvari csapadék rövid sorozatban fordul elő, ami megnehezíti az orvosok észlelését. Ezekben az esetekben az orvos használhatja az eseményfigyelést.

Kezelés

A pitvari csapkodási kezelések célja a tünetek és a szövődmények kockázatának csökkentése. A konkrét kezelés személyenként eltérő.

Az American Heart Association (AHA) szerint az emberek különféle gyógyszereket szedhetnek egy szabálytalan szívverés kezelésére.

A béta-blokkolók lelassíthatják a pulzusszámot, és az antiaritmiás gyógyszerek elősegíthetik a szívritmusok szabályozását a rendellenes elektromos jelek elnyomásával. Ezeknek a gyógyszereknek a szedése megakadályozhatja a pitvari csapdájának epizódjait.

Az orvosok vérvilágító gyógyszereket is felírhatnak a szövődmények kockázatának csökkentése érdekében. Ezek a gyógyszerek megakadályozzák a vérrögök kialakulását, és csökkenthetik a stroke esélyét.

Bizonyos esetekben az orvosok felírhatják az elektromos kardioverziót. Ez magában foglalja az elektródok mellkasára és visszahelyezését, hogy helyreállítsák a megfelelő elektromos jelátvitelt a szív sokkon keresztül.

Egy másik lehetőség a szív ablációja. Az orvosok az apró csöveket a lábán egy vénán átfuttatják, hogy elérjék a szívét. Az eljárás hőenergiát használ az elektromos területek elpusztítására, ahol a csapkodás a szívből származik.

szövődmények

A pitvari csapkodás súlyos szövődményekhez vezethet, ha kezeletlen marad.

A pitvari csapás a vér lassabban mozoghat a test vagy a medence körül a pitvarban. Ez növeli a vérrög esélyét, ami stroke -hoz vagy szívrohamhoz vezethet.

Egyéb szövődmények fordulhatnak elő, ha hosszú ideig gyors szívveréssel rendelkeznek. Ennek a gyors szívverésnek a fenntartása gyengítheti a szívizmokat, és kardiomiopátiát okozhat.

A kardiomiopátia megnehezíti a szív vért a test körül. Ez végül szívelégtelenséghez vezethet.

mikor kell orvoshoz fordulni

elengedhetetlen, hogy orvoshoz forduljon a rendellenes szívritmus bármilyen jeléhez. A betegség eleinte általában nem életveszélyes, de kezelés nélkül szövődményekhez vezethet.

Az ember eleinte nem mindig veszi észre a rendellenes szívritmust. A tünetek kialakulásakor nyilvánvalóbbá válhat. Bárki, aki olyan tüneteket tapasztal, mint például a légszomj, a szívdobogások, a fáradtság vagy a napi tevékenységek nehézsége, orvosnak kell lennie a diagnózishoz.

Outlook

A pitvari csapással rendelkező emberek hosszú távú kezeléseket igényelhetnek. Ez magában foglalhatja a rendszeres gyógyszereket, műtétet vagy a kezelések kombinációját.

A kezelések szabályozhatják a pitvari csapkodás tüneteit és csökkenthetik a szövődmények kockázatát. Bizonyos esetekben az állapot visszatérhet, és további kezelést igényelhet.

Összegzés

A pitvari csapás egy rendellenes szívritmus, amely gyors szívverést okoz. Ez olyan tüneteket okozhat, amelyek magukban foglalják a szédülést, a fáradtságot, a légszomjat és a szívdobogást.

Bárki, akinek pitvari csapkodása van, azonnal orvoshoz forduljon. A kezelésekre van szükség a tünetek ellenőrzéséhez és a szövődmények kockázatának csökkentéséhez.

A pitvarcsapás szövődményei súlyos lehetnek, például stroke vagy szívelégtelenség.

 • A kardiovaszkuláris/kardiológia
 • Cat 1

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértők által felülvizsgált tanulmányokból, tudományos kutatóintézetekből származnak, valamint orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.