κολπικό πτερύγιο: Τι να γνωρίζετε

κολπικό πτερύγιο: Τι να γνωρίζετε

Το κολπικό πτερύγιο είναι ένας τύπος μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού που προκαλεί έναν γρήγορο αλλά κανονικό καρδιακό παλμό. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές χωρίς θεραπεία από γιατρό.

Το κολπικό πτερυγισμό εμφανίζεται όταν οι ανώτεροι θάλαμοι της καρδιάς ή η Atria, κτύπησαν πολύ πιο γρήγορα από τις κοιλίες, οι οποίες είναι οι κατώτεροι θαλάμοι. Σύμφωνα με μία ομάδα υποστήριξης, πάνω από 200.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν κολπικά πτερύγια κάθε χρόνο.

Αυτό το άρθρο θα συζητήσει τι το προκαλεί, τους κινδύνους του και τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Μη φυσιολογικός καρδιακός παλμός

Η καρδιά αποτελείται από δύο ανώτερους θαλάμους (Atria) και δύο χαμηλότερους θαλάμους (κοιλίες). Όταν η καρδιά λειτουργεί κανονικά, ένα ηλεκτρικό σήμα αναγκάζει τους κόλπους (το θάλαμο αποθήκευσης) να συμπιέσει το αίμα στις δύο κατώτερες κοιλίες (ο θάλαμος άντλησης) πριν γεμίσει ξανά.

Αυτό δημιουργεί ένα συντονισμένο ρυθμό που επιτρέπει στην καρδιά να αντλεί αίμα γύρω από το σώμα συνεχώς.

Στο κολπικό πτερύγιο, ένα πρόβλημα με το ηλεκτρικό σύστημα αναγκάζει την άνω κόλαση να νικήσει πολύ πιο γρήγορα από τις κοιλίες.

Flutter έναντι μαρμαρυγίας

Η κατάσταση είναι παρόμοια με την κολπική μαρμαρυγή στο ότι και οι δύο επηρεάζουν την κόλαση και προκαλούν έναν γρήγορο καρδιακό παλμό. Ωστόσο, το κολπικό πτερύγιο έχει ως αποτέλεσμα έναν γρήγορο και κανονικό καρδιακό παλμό, ενώ η κολπική μαρμαρυγή συνήθως οδηγεί σε ένα γρήγορο και ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Και οι δύο συνθήκες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος που σχηματίζονται στους κορυφαίους θαλάμους της καρδιάς, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

προκαλεί

Ο κόμβος του κόλπου είναι ένα μικρό σύμπλεγμα κυττάρων στο δεξιό αίθριο που παράγει ηλεκτρικά σήματα για τον έλεγχο όλων των θαλάμων της καρδιάς.

Στο κολπικό πτερύγιο, ο κόμβος του κόλπου στέλνει ηλεκτρικά σήματα σε κυκλική κίνηση ή σε κύκλωμα γύρω από τους κόλπους, προκαλώντας τους να νικήσουν πολύ γρήγορα. Οι κοιλίες δεν λαμβάνουν τόσα πολλά από αυτά τα ηλεκτρικά σήματα και δεν είναι σε θέση να νικήσουν τόσο γρήγορα.

Ένα εύρος συνθηκών μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογικό καρδιακό παλμό, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονικής νόσου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, του ιστού ουλής ή του ιστορικού της αφαίρεσης, της άπνοιας του ύπνου ή της δυσλειτουργίας των βαλβίδων.

Οποιεσδήποτε συνθήκες που δίνουν άγχος στην καρδιά ή αυξάνουν την πίεση και το τέντωμα των κόλπων μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Μερικές φορές, ωστόσο, οι γιατροί και άλλοι εμπειρογνώμονες υγείας είναι ασαφείς ακριβώς τι προκαλεί κολπικό πτερυγισμό.

συμπτώματα

Τυπικά, τα άτομα με κολπικό πτερυγισμό έχουν κανονικό, γρήγορο καρδιακό παλμό, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Άλλοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα που περιλαμβάνουν:

 • Διακύμανση της αναπνοής
 • Δυσκολία άσκησης ή εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων
 • Ένας αγώνας ή ένας καρδιακός παλμός
 • ζάλη και ζάλη
 • λιποθυμία
 • κόπωση ή αδυναμία
 • Πόδια

Σύμφωνα με την κοινωνία του καρδιακού ρυθμού, μερικοί άνθρωποι δεν βιώνουν συμπτώματα.

Παράγοντες κινδύνου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει προφανής αιτία κολπικής πτερυγισμού, αλλά ορισμένοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Διαβήτης
 • Παχυσαρκία
 • Αποφρακτική άπνοια ύπνου
 • καρδιακή νόσο
 • Η ασθένεια χρόνιων αεραγωγών (COPD) ή άλλη πνευμονική νόσο
 • Υψηλή κατανάλωση αλκοόλ
 • Χειρουργική καρδιά
 • Νόσος βαλβίδας
 • Οι πνεύμονες
 • ανωμαλίες ηλεκτρολύτη

Διάγνωση

Οι γιατροί διαγνώσουν κολπικό πτερυγισμό καταγράφοντας και αξιολογώντας το ρυθμό της καρδιάς. Οι μέθοδοι για να γίνει αυτό περιλαμβάνουν:

 • Ηλεκτροκαρδιογραφία (ECG): Αυτή είναι μια γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία όπου οι γιατροί ενισχύουν τα ηλεκτρικά σήματα από την καρδιά και τα καταγράφουν.
 • Παρακολούθηση Holter: Οι γιατροί χρησιμοποιούν μια φορητή συσκευή ECG για την καταγραφή του καρδιακού ρυθμού για 24-72 ώρες.
 • Παρακολούθηση συμβάντων: Αυτό περιλαμβάνει έναν γιατρό που λαμβάνει αναγνώσεις ΗΚΓ για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες.
 • Εφεφθαρθέντα αρχεία βρόχου: Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση μιας επεμβατικής οθόνης κάτω από το δέρμα στην αριστερή πλευρά του στήθους κοντά στην καρδιά. Καταγράφει ΗΚΓ ή ηλεκτρική δραστηριότητα σε αρκετούς μήνες ή χρόνια.

Ο τύπος της διαδικασίας διάγνωσης που χρησιμοποιεί ο γιατρός θα εξαρτηθεί από τη φύση της κατάστασης. Μερικές φορές, το κολπικό πτερύγιο εμφανίζεται σε σύντομες εκρήξεις που καθιστούν δύσκολο για τους γιατρούς να ανιχνεύσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει την παρακολούθηση συμβάντων.

Θεραπεία

Οι θεραπείες για κολπική πτερυγιακή στοχεύουν στη μείωση των συμπτωμάτων και του κινδύνου επιπλοκών. Η ειδική θεραπεία θα διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Σύμφωνα με την American Heart Association (AHA), οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν μια ποικιλία φαρμάκων για να αντιμετωπίσουν έναν ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Οι βήτα-αναστολείς μπορούν να επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό και τα αντιαρρυθμικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των καρδιακών ρυθμών καταστέλλοντας τα ανώμαλα ηλεκτρικά σήματα. Η τακτική λήψη αυτών των φαρμάκων μπορεί να αποτρέψει τα επεισόδια του κολπικού πτερυγισμού.

Οι γιατροί μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν φάρμακα που να προκαλούν αίμα για να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών. Αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν τη διαμόρφωση θρόμβων αίματος και μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί ενδέχεται να συνταγογραφούν ηλεκτρική καρδιοαναοπή. Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση ηλεκτροδίων στο στήθος και την επιστροφή για να αποκατασταθεί η σωστή ηλεκτρική σηματοδότηση μέσω ενός σοκ στην καρδιά.

Μια άλλη επιλογή είναι η καρδιακή αφαίρεση. Οι γιατροί θα βιδώσουν μικροσκοπικά σωλήνες μέσα από μια φλέβα στο πόδι για να φτάσουν στην καρδιά. Η διαδικασία χρησιμοποιεί θερμική ενέργεια για να καταστρέψει τις ηλεκτρικές περιοχές όπου το πτερύγιο προέρχεται από την καρδιά.

Επιπλοκές

Το κολπικό πτερυγισμό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Το κολπικό πτερύγιο μπορεί να προκαλέσει την κίνηση του αίματος πιο αργά γύρω από το σώμα ή την πισίνα στο Atria. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες ενός θρόμβου αίματος, που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Άλλες επιπλοκές μπορεί να προκύψουν από το γρήγορο καρδιακό παλμό σε μεγάλες περιόδους. Η διατήρηση αυτού του γρήγορου καρδιακού παλμού μπορεί να αποδυναμώσει τους μυς της καρδιάς, προκαλώντας καρδιομυοπάθεια.

Η καρδιομυοπάθεια καθιστά πιο δύσκολο για την καρδιά να αντλήσει αίμα γύρω από το σώμα. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Είναι απαραίτητο να δείτε έναν γιατρό για τυχόν σημάδια μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Η κατάσταση δεν είναι συνήθως απειλητική για τη ζωή στην αρχή, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές χωρίς θεραπεία.

Ένα άτομο μπορεί να μην παρατηρεί πάντα έναν ανώμαλο καρδιακό ρυθμό στην αρχή. Μπορεί να γίνει πιο εμφανές καθώς αναπτύσσονται συμπτώματα. Όποιος βιώνει συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, καρδιακές παλμούς, κόπωση ή δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, θα πρέπει να δει έναν γιατρό για διάγνωση.

Outlook

Τα άτομα με κολπικό πτερυγισμό μπορεί να απαιτούν μακροχρόνιες θεραπείες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τακτική φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση ή συνδυασμό θεραπειών.

Οι θεραπείες μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματα του κολπικού πτερυγίου και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάσταση μπορεί να επιστρέψει και να απαιτήσει περαιτέρω θεραπεία.

Περίληψη

Το κολπικό πτερυγισμό είναι ένας μη φυσιολογικός ρυθμός καρδιάς που προκαλεί έναν γρήγορο καρδιακό παλμό. Μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που περιλαμβάνουν ζάλη, κόπωση, δύσπνοια και καρδιακές παλμών.

Όποιος με κολπικό πτερύγιο πρέπει να δει έναν γιατρό αμέσως. Οι θεραπείες είναι απαραίτητες για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών.

Οι επιπλοκές του κολπικού πτερυγισμού μπορεί να είναι σοβαρές, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια.

 • Καρδιαγγειακή/Καρδιολογία
 • Η CAT 1
 • και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.